Thursday 10 November 2011

Etičku dilemu Primjer

Mnogo puta u našem profesionalnom životu, mi smo uhvaćeni u dvije neugodne situacije. Najgori dio je moramo izabrati jedan među njima. Postaje teže kad smo na kompromis o našim moralnim ili etičkim načelima. U takvim situacijama, ide za jednu stvar vrijeđa druge i u bilo, gubitak naša. Situacija nije ništa drugo nego etičku dilemu. Nitko ne voli izdati etiku i principe svoje profesije, ali ponekad, okolnosti natjerati ljude da to učinite. To je prilično složen proces, gdje osoba nije u mogućnosti utvrditi što je pravo ili krivo. S obzirom ispod je primjer etičku dilemu iz različitih profesija koji će vam pomoći da razumijete koncept bolje.
Etičku dilemu primjer u Njega; U skrb struke, osoba koja je trebala služiti pacijentu i pridržavati se svih etičkih pitanja u zdravstvu. Etičku dilemu može dogoditi kada je pacijent odbije uzeti ili prihvatiti bilo njegu ili liječenje. U tom slučaju, ako sestra neće prinuđivanja pacijenta da se tretmani tada ona krši jedan od etike struku, koji je služio i traži dobrobit oboljelih. S druge strane, prisila predstavlja kršenje autonomije pacijenta, što je još jedan etičku obvezu sestrinstva struke. Najam pacijent umre bez tretmana također je pogrešno i prisiljavanje pacijent je također krivo. U takvim situacijama, medicinska sestra mora posegnuti za jednom, a to je prilično teško kao i njezina moralna i etička načela su u pitanju.
Etičku dilemu Primjer u psihologiji; Psiholozi proći kroz razne etičkih problema u svom profesionalnom životu. Etička načela struke, kaže da oni moraju održavati anonimnost pacijenta kao otkrivanje imena svojih pacijenata i njihovih psiholoških stanje nije dobro za njihovu dobrobit. Pretpostavimo, ako pacijent ima teških psihičkih problema, recimo paranoja, gdje je najvjerojatnije dobiti nasilnih koje mogu biti opasne za druge ljude. U takvoj situaciji, to je dužnost psihologa obavijestiti druge ljude vjerojatne opasnosti, ali da to ona mora prekršiti anonimnost norma. Razotkrivanje ime pacijenta je također etičko krivo i stavljanja tuđe živote u opasnost je također krivo. Ovdje odabiru bilo od opcija čini krivo za nju.
Primjer etičku dilemu u poslovanju; Ovdje je primjer poslovne etičku dilemu. Mnogi poduzetnici moraju nositi s raznim etičkim pitanjima u poslovanju. Pretpostavimo, novi tehnologija lansiran koji je stvarno dobar za rast tvrtke i klijenata. Međutim, usvajanje tehnologija značilo smanjenje snage čovjeka tvrtke. U tom slučaju, poduzetnik je uhvaćen u etičku dilemu. On mora misliti o boljitku od klijenata te ih razonoditi uz najbolje usluge, ali s druge strane, on također mora razmišljati o djelatnicima koji su pridonijeli u razvoju tvrtke. Ovdje, ako on misli o zaposlenicima i odbacuje tehnologije onda on ne čini pravde sa svojim klijentima. A ako on voli klijentima onda je iznevjerio zaposlenika. This poduzetnika žongliranje između poslovne etike te je uhvaćen u neugodne situacije.
Od navedenih etičku dilemu primjera, jasno je kako je kaotična i stresna takve dileme. Workplace etika može dati pravi tvrdo vrijeme ljudima i ostavite ih u zbunjeni stanju. No, s dobrim odlučivanja moć zvuka i analitičke sposobnosti, moguće je riješiti etičke probleme na radnom mjestu učinkovito.

No comments:

Post a Comment